• Openluchttheater Zenit

Openluchttheater

Een narratieve vrijplaats aan de noordelijke oever van de Evenaar

VINDplaats Zenit bestaat uit twee delen, de grote en de kleine vindplaats. De kleine vindplaats vormt de hoofdentree, direct zichtbaar vanaf de Evenaar, tussen de woontoren en het woongebouw van zorginstelling Philadelphia. De bestemming van de kleine vindplaats is tijdens de eerste inrichtingssessies in februari/maart 2013 bedacht; een openlucht theater (destijds ‘Amfitheater’). Dit wordt dé ontmoetingsplek van Almere Buiten: een ware belevenis op VINDplaats Zenit met diverse mogelijkheden voor kunst, cultuur en educatie.

Inmiddels (najaar 2017) zijn alle gebieden van de grote vindplaats ontwikkeld of in ontwikkeling. Er is nu ruimte voor de ontwikkeling van het Openlucht Theater. Omdat Stichting VINDplaats Zenit geen jaarlijkse inkomsten of structurele subsidies ontvangt, dient voor alle activiteiten en werkzaamheden op Zenit budget aangevraagd te worden. Zo ook voor dit project.

Ter voorbereiding is in het voorjaar van 2017 cultuurmaker Jos Arends gestart met inspiratiesessies en het maken van plannen en maquettes voor het toekomstig te bouwen theater. In 2018 wordt ingezet op de werving van:

  • ‘makers’ (de bouw en de programmering)
  • ‘mogelijk makers’ (fondsen en sponsors)
  • ‘mee-makers’ (bezoekers, voor de opening in het cultureel seizoen van 2019)

Zenit behoort tot ‘openbaar gebied’ van de Gemeente Almere. Dat betekent dat bezoekers er gebruik van mogen maken, er zelf iets mogen organiseren en aan de evenementen kunnen deelnemen. Dat beperkt de mogelijkheden voor innen van toegangsgeld, maar voldoet wel volledig aan de doelstelling van de Stichting VINDplaats Zenit: bevordering van de sociale cohesie in de wijk en toegankelijkheid (financieel en cultureel) voor alle doelgroepen. Cultuur is tenslotte van en voor iedereen.

Het openluchttheater gaat ruimte bieden aan circa 50 bezoekers. Dit biedt mogelijkheden aan kleinere initiatieven in de buurt om optredens te verzorgen of scholen om schoolklassen te ontvangen. Een laagdrempelige mogelijkheid met een intieme sfeer.  

© VINDplaats ZENIT 2012 - 2017 - Ontwerp en realisatie, WSonline