Skip to main content

Cultuurplaats

Verhalenpodium

Cultuurplaats is de naam die de kleine vindplaats uiteindelijk heeft gekregen. De plek biedt ruimte aan kleinere voorstellingen of bijeenkomsten in een intieme sfeer. En is geschikt om schoolklassen te ontvangen. De plek biedt voorts een laagdrempelige mogelijkheid voor spel en vrije tijd. Het maximum aantal bezoekers tegelijk is ongeveer 50.

Het terrein voldoet volledig aan de doelstelling van Stichting VINDplaats Zenit: bevordering van de sociale cohesie in de buurt en toegankelijkheid (financieel en cultureel) voor alle doelgroepen. Cultuur is tenslotte van en voor iedereen.

Programmering Cultuurplaats

Iedere eerste zaterdag van de maand is er op de cultuurplaats Zomerse verhalen op Zenit. Van 13- 14 uur zal er een verhalenverteller aanwezig zijn die een mooi verhaal vertelt. Het kan ook zo zijn dat we een singer songwriter uitnodigen die, mocht je je geroepen voelen, samen met ons liedjes gaat zingen. Ook zullen wij tijdens Zomerse verhalen op Zenit een aantal keer zelf het spel spelen met de verhalentafel. Om het geheel feestelijk te omlijsten is er koffie, thee, frisje, bescheiden biertje & wijntje en knabbelwerk te versnaperen. Dus tot iedere eerste zaterdag van de maand in de maanden mei tot en met september op VINDplaats Zenit.  

Enkele keren per jaar organiseert de stichting zelf activiteiten. Je kunt daarvoor de agenda op deze website en Facebook raadplegen.

Daarnaast is iedereen van harte welkom om deze plek als locatie voor passende activiteiten te kiezen. 
De stichting is wél graag tevoren op de hoogte van je voornemen tot het organiseren van een activiteit op de grote of in de kleine vindplaats. Daarmee wordt voorkomen dat initiatieven elkaar in de weg zitten. Stuur je verzoek naar info@vindplaatszenit.nl.

Of voor het gebruik van de openbare ruimte een melding of vergunning nodig is, verzoeken wij je de website van de gemeente Almere te raadplegen. Een melding doen of vergunning aanvragen moet je zelf verzorgen.

Locatie

VINDplaats Zenit bestaat uit twee gedeeltes: een grote en een kleinere vindplaats.
De kleine vindplaats vormt ook de “hoofdingang”. Deze is gelegen ter hoogte van de Zenit-rotonde en direct zichtbaar vanaf de Evenaar, tussen de lichtgrijze woontoren en het woongebouw “Borneostraat” in.
Deze ingang wordt gemarkeerd door het kunstwerk dat Almere bij haar archeologische vindplaatsen neerzet: een slanke beeltenis van acrobatische mensfiguren op een ranke sokkel van Corten staal.

Bereikbaarheid

Het is het beste om te voet of per fiets te komen. De vindplaats ligt op loopafstand van station Oostvaarders, alwaar trein en bus arriveren. Voor het parkeren van auto’s is alleen ruimte nabij de treinstations Oostvaarders en Almere Buiten-centrum.

Ontwikkeling van de Cultuurplaats

De bestemming van de kleine vindplaats is tijdens de eerste inrichtingssessies in februari/maart 2013 al bedacht; een openluchttheater (destijds ‘amfitheater’ gedoopt). Dit zou dé ontmoetingsplek van Almere Buiten worden: een ware belevenis op VINDplaats Zenit met diverse mogelijkheden voor kunst, cultuur, educatie en vrijetijdsbesteding.

In juni 2020 kon met de oplevering van het ‘verhalenpodium’ de kleine vindplaats haar bestemming als cultuurplaats definitief innemen. Het verhalenpodium is tevens een kunstwerk, bedacht en gemaakt door de kunstenaars Caroline Ruijgrok en Sajoscha Talirz.