Skip to main content

Het Verhalenspel: kies zelf!

Kies tot maximaal 2 symbolen aan de hand waarvan je jouw verhaal wilt vertellen. Kies ook 1 emotie die in je verhaal centraal staat, en kies de tijdsperiode waarin jouw verhaal zich afspeelt. Wil je meer weten over de symbolen? Kijk dan op de afbeelding van het Verhalenpodium hieronder.

Let op! Speel je op je telefoon? Draai het scherm een kwartslag om de afbeelding van het Verhalenpodium goed te kunnen zien en de symbolen te kunnen aanklikken om de uitleg te lezen. 

Lukt het niet om het scherm te draaien? De uitleg van de symbolen staat ook onder de afbeelding van het Verhalenpodium. Swipe naar links of rechts om de uitleg te kunnen lezen.

Huisje

(thuis, wooncarrière in Almere) Waar is jouw huis, waar voel jij je thuis (of waar niet)? Welke huizen heb jij gewoond en ik welke landen? Hoe zag jouw huis eruit?

Mier

(kolonievormend insect, sociaal, nuttig dier) De mier is van alle tijden, stamt af van de wesp. Hebben zich aan hun leefomgeving aangepast. Dominante levensvorm op de bodem. Truus de Mier uit de Fabeltjeskrant.

Vuur

(Daadkracht) Het element vuur geeft ons warmte, licht en gezelligheid. Vuur is de actieve kracht die door elk levend wezen stroomt. Vuur is het element van de transformatie: het is iets dat energie creëert door materie in andere materie te veranderen. Vuur staat ook voor passie, levenskracht, actie en daadkracht.

Zeepaardje met kruiwagen

Almere, harde werkers) Zeepaardje komt voor in het gemeentewapen van Gemeente Almere. De kruiwagen verbeeldt de drooglegging/werken. Een zeepaardje is een vis die rechtop zwemt. Bij het zeepaardje brengt het mannetje de nakomelingen voort.

Boom

Aarde – materie

Aarde is het stabiele element, staat voor structuur, stevigheid, kracht. 

Water

Gevoel

Het element water is vloeibaar, stroomt, is veranderlijk, en staat daarmee symbool voor de menselijke gevoelens.

Maan/maancyclus

Gevoelhemellichaam, kaatst zonlicht terug

Lange toelichting: De maan staat voor krachtige vrouwelijke energie. Ze staat voor intuïtie, wijsheid, geboorte, dood, spirituele connectie en reïncarnatie. Wanneer wij meer afgestemd zijn op de fases van de maan kunnen wij de magische krachten die de maan bezit gebruiken in ons eigen voordeel. Als we de helft van de maan verlicht zien spreken we van het ‘eerste kwartier’. Ongeveer een week later zien we de volle maan. Vanaf dan neemt het schijnsel weer af en wordt er steeds een stukje minder zichtbaar van de lichte kant van de maan. Zo’n proces van nieuwe maan naar volle maan noemen we de maancyclus.

Wolk

Lucht – ratio

Lucht is overal om ons heen, en toch zien we het niet. Het is beweeglijk en ongrijpbaar als onze geest. Lucht is wat we inademen. Lucht staat symbool voor onze ratio, ons denken. Ook taal en communicatie worden met lucht geassocieerd. 

Zon

De zon geeft ons licht en leven, doet alles groeien, geeft ons kracht. 

Uiltje

Symbool voor wijsheid

Een uil is een nachtdier. Hij kan geluidloos vliegen en heeft zeer goede ogen. Dan is hij elke prooi te slim af.

De uil met een academische pet met kwastje op, staat symbool voor wijsheid.

Verder kennen we natuurlijk ‘Hallo, Meneer de Uil, waar brengt u ons naar toe? Naar Fabeltjesland!’

2 vissen

Vruchtbaarheid, dualiteit, Yin-Yang, zwak-sterk Sterrenbeeld

De vis is het symbool van vruchtbaarheid. De vissen suggereren het voortplantingspotentieel dat het begin van een nieuwe cyclus mogelijk maakt. In het symbool liggen ze evenwijdig aan elkaar, naast elkaar, maar de kop van de een is naar de staart van de ander gericht, wat ons herinnert aan het ophouden van dualiteit in de Natuur.

In dit symbool vinden we zowel de zwakste als de sterkste, vrouwelijk en mannelijk, yin en yang, het oerbegin van alle dingen.

Ook Sterrenbeeld.

Zwembadladder

Toegang

Vanuit de lucht in het water afdalen, temperatuurverschil ondervinden.

Druppels

Waterdruppels, regen, vruchtbaarheid, spatjes.

Druppels ontstaan uit regenwolken. Water(Druppels) en regen besproeien de aarde en bevorderen de vruchtbaarheid ervan.

Druppels kunnen ook spatjes zijn als je door een plas water fietst.

Druppels kunnen ook zout zijn: een golf zeewater spat zoute druppels.

Zelf produceren we wel eens zweetdruppels.

Duif

Vrede

Een standvogel (hij trekt niet weg in de winter) die vooral een alleseter is. Roekoe roekoe is zijn roep. Enerzijds is de witte duif een symbool voor vrede en hoop. Anderszijds zijn ze niet populair vanwege overlast door poep.

Duiven weten heel goed de weg naar huis door hun perfecte navigatievermogen.

Honingraat

Cellen gemaakt door bijen om hun stuifmeel en honing in te bewaren.

Bewaarplek voor honing.

Een honingraat staat ook ymbool voor ‘samen doen’ (een samenwerkende gemeenschap).

Aphrodite was de godin van liefde en schoonheid. Een van haar symbolen was een honingraat.

Slang/slang die in z’n eigen staart bijt

Oud-grieks symbool, Chinees sterrenbeeld

De Ouroboros (Oudgrieks, “staart-eter”) is een symbool uit de alchemie, en een van de oudste mythische symbolen ter wereld. Het komt voor in de Azteekse mythologie, de Chinese mythologie en in vele andere. Het is een afbeelding van een slang of een draak die in zijn eigen staart bijt (deze opeet) en op die manier een eeuwige cirkel vormt. Het symboliseert de cyclische aard van de natuur, het eeuwige terugkeren en de eenheid van alles. 

Chinees sterrenbeeld Slang: Slangen zijn mysterieus en vinden het moeilijk om hun gevoelens te tonen. Wel willen ze graag liefde en aandacht krijgen. Echte doorzetters zijn het sowieso; ze gaan door tot hun doel bereikt is. Eigenschappen: behulpzaam, ordelijk, wispelturig, grappig en een slechte verliezer.

Smartphone

Communicatiemiddel, toegang tot informatie en spel

Iedereen kan hiermee zonder tijdverlies bereikt worden voor contact met geluid en/of beeld. Opvolger van de telefoon, waarmee men alleen via geluid een gesprek kon voeren.

Daarnaast onmiddellijke toegangsbron tot allerlei informatie.

Een smartphone is ook een geliefd bezit en maakt gevoelig voor verslaving: hoeveel scherm-uren per dag heb jij?

Bezem

Opruimen, hoofd leegmaken

Je huis of straat schoonvegen of je hoofd. Een opgeruimd gevoel nastreven.

Kat/tijger

Rust, eigenwijs Chinees sterrenbeeld Tijger

Chinees sterrenbeeld Tijger: Tijgers zijn leiders. Een avontuurlijke instelling, het niet erg vinden om ergens alleen naartoe te gaan en impulsiviteit: het zijn trekjes van de Tijger. Daarnaast kunnen ze direct en soms ietwat bezitterig zijn. Eigenschappen: heel lief, avontuurlijk, haastig, roekeloos en hartstochtelijk.

Vrouwfiguur

Godin van de vruchtbaarheid

Oermoeder, vaak Venus genoemd. Symbool voor beschaving en bewijs van onderlinge verbonden. Vaak als sieraad gedragen. Kunstwerkjes.

Strijdbijl

Strijd uitvechten, overwinnen.

Een strijdbijl is ontworpen om te vechten en niet om hout te hakken. Een strijdbijl met een punt eraan heet een hellebaard. De indianen noemen hun strijdbijlen tomahawk.

Het is het beste om de strijdbijl te begraven.

Os/Ossenkop/Stier

Dier uit Midden-Steentijd Chinees sterrenbeeld Westers sterrenbeeld

Oerossen leefden 10.000 jaar geleden op deze plek.

Chinees sterrenbeeld Os: De Os is een doorzetter. Mensen met dit Chinese sterrenbeeld kunnen iemand snel veroordelen en zien dingen vaak zwart-twit. Zijn ze slecht gehumeurd, dan kun je beter uit hun buurt blijven.

Eigenschappen: geduldig, attent, leergierig, overmoedig, kritisch.

Westers Sterrenbeeld Stier: Trouw, geduldig, gul, betrouwbaar, doorzetter, bezitterig, materialistisch, koppig, lui, hedonistisch

Zandloper

Tijd, geduld

Tijdmeter in de vorm van een glaskolom met zand of zout. Een keer omdraaien en wachten tot alles door de smalle hals is teruggelopen. Dan is er een aantal minuten voorbij. Daar heb je geduld voor nodig.

Hart

Orgaan. Liefde en genegenheid.

Lichaamsorgaan van mens en dier. Symbool voor liefde. Liefde van God. Hartvorm. Het stralende zelf.

Jerrycan waar een plas olie uitstroomt

Vervuiling

Noodkreet voor verregaande vervuiling en uitbuiting van de aarde, die ons nieuwe plagen gaat brengen, als gevolg van honger, dorst en hitte.

Muis/rat

Klein (maar dapper), ongedierte, ziekte, pest Chinees sterrenbeeld Rat

Chinees sterrenbeeld Rat: Ratten staan bekend als vrienden voor het leven. Ze vinden het lastig om zichzelf helemaal te geven, maar zodra ze gewend zijn, laten ze niet meer los. Het zijn over het algemeen perfectionistische mensen die soms een tikkeltje agressief kunnen worden als iets niet lukt. Eigenschappen: charmant, lief, zelfverzekerd, recht-door-zee, bezitterig.

Wesp

Insect, biodiversiteit, nut

Wespen vangen vliegen en muggen. Zo blijft de natuur in balans. Maak een wesp niet dood, dat trekt nog meer wespen aan.

Alleen vrouwelijke wespen steken. Dat doen ze ter verdediging. 

Doodshoofd

Dood, piraten, Dia de los Muertos

Schedel. Ook wel symbool voor verandering. Symbool van kapers. Herdenkingsdag. Maar ook griezelig om te zien in het spookhuis.

IJsbeer

Wit roofdier in het poolgebied.

Ijsbeer kan goed zwemmen. Houdt een winterslaap. Heeft last van de smeltende ijskappen door de opwarming van de aarde.

Walvis

Natuur, zeeleven, ‘plastic soep’, communicatie, dierlijke totem.

De walvis kan een symbool van communicatie zijn. Het betekent dat je je mond open moet doen en je eigen mening en ideeën moet uiten.

De walvis als totem: de walvis is zeer krachtig en kan je belangrijke boodschappen brengen. Ook kan het je lessen leren die heel belangrijk zijn voor je leven. De walvis vraagt u om serieuzer over uw leven na te denken en u te ontdoen van alle problemen en zorgen. Als je emotionele genezing nodig hebt en als je je meer tot je innerlijke zelf wilt wenden, dan is het het beste moment om je walvis diertotem aan te roepen. Het zal je wijsheid, kracht en vrede geven.

Er is ook een geloof dat de walvis een symbool is van bescherming en kracht. Het kan spiritualiteit symboliseren, maar het kan ook een symbool zijn van de duisternis die in ons verborgen zit. Soms kan de walvis ook staan voor kracht en macht.

Als dit geestesdier je roept, betekent dit dat je in staat bent om grote emotionele druk te verdragen. Het kan zijn dat je overweldigd wordt door je emoties en dat je het gevoel hebt erin te verdrinken. Je bent misschien sterk genoeg om een tijdje met deze druk te leven, maar op een gegeven moment zul je deze druk van je af moeten zetten omdat je kunt ontploffen.

Hetzelfde gebeurt met walvissen. Ze kunnen in zee duiken en ze kunnen een grote druk verdragen, maar op een gegeven moment zullen ze naar de oppervlakte moeten komen om adem te halen.

Sleutel

Attribuut voor ontsluiten, controle, oplossing.

Petrus aan de hemelpoort. Symbool voor afsluiten en openen. Muzieksleutel, zoals de G-sleutel of vioolsleutel.

Plastic zak/recycling teken

Recycling, milieu, afval

Er zijn veel gebruiksvoorwerpen van kunststof en die kunnen niet vergaan. Daarnaast is er veel zwerfvuil van plastic. Wij proberen om gebruikt plastic of kunststof voortaan een tweede leven te geven. En om zo weinig mogelijk verpakkingsplastic te gebruiken.

Vogel kijkt in het water

Spiegeling

Spiegelbeeld. De vogel wil drinken maar ziet hij zichzelf in die regenplas ook?

Ballon

Ballonnen oplaten, ballontocht.

Zelf ballonnen opblazen en ermee versieren. Welkom heten, goede wensen vergezellen. Ballonnen loslaten wordt afgeraden omdat ze niet verteren in de natuur. Een ballontocht maken boven het land in de vroege avond of ochtend is magisch. Alleen daarvan schrikken de dieren dan weer.

Slak

Weekdier, traag, slakkenspoor

Met of zonder huisje. Ruimen lekker op in de natuur, alleseters. Woelen de aarde om. Maar ook eetbaar voor mens en dier. Slakkenplaag.

(Wil je niet dat jouw naam op de website komt? Laat dit vak dan leeg, of gebruik een nep naam)
Vul hier uw eigen E-mail in om het verhaal te ontvangen